Jernhusen vill däcka över Stockholm C

Det orangefärgade områden vill man däcka över. Illustration Jernhusen.

Det orangefärgade områden vill man däcka över. Illustration Jernhusen.

Stockholms Central blir överdäckad i framtiden om Jernhusen får som de vill. Det avslöjade Jernhusens chef Kerstin Gillsbro på den
internationella kvinnodagen. Så fort Citybanan öppnas nästa
år vill man sätta igång arbetet med överdäckning av hela spårområdet. En yta stor som åtta fotbollsplaner.

- 250 000 personer går dagligen genom detta område. Vi vill stärka förutsättningarna för att resa kollektivt, framhöll Kerstin Gillsbro och berättade att samma dag lämnade Jernhusen in en begäran om ny detaljplan för området.

De kommande höghastighetstågen och dubbla regionaltåg kräver längre plattformar. De kommer att sträcka sig mellan Vattugatan i söder och Kungsbron i norr. Dessutom ska alltså hela området,  som täcker en yta av omkring 500 m x 150 m, däckas över.

Stockholms stad kommer att ta ställning till den förändrade detaljplanen och de bygglovsansökningar som följer på den. Med på presentationen av det stora projektet var ordföranden i Stockholms stadsbyggnadsnämnd, borgarrådet Roger Mogert (S). Han förefaller entusiastisk för den nya idén:

– Det är ett fantastiskt otroligt spännande projekt, sa han till den församlade pressen.  Det kan inte bli mer centralt än  så här.

Helst vill Jernhusen börja bygga redan i samma nu som Citybanan öppnas nästa år och hälften av den genomgående trafiken på Stockholm C upphör. Men ett planärende av det här slaget har en benägenhet att dra ut på tiden.

– Kanske vi kommer igång 2018. Själva överdäckningen är nog klar fem år senare, tror Ann Wiberg som är chef för affärsområde Stadsprojekt inom Jernhusen. Som sådan var hon högst ansvarig för den nyligen genomförda stora ombyggnaden av Malmö C.

Hasse Hagberg

Publicerad: 2016-03-09
Senast ändrad: 2016-03-10