Nyinvigning av entrén på Stockholm C

Entréhallen till Stockholm C är äntligen återinvigd. Det skedde med saft- och tårtkalas en annars helt vanlig eftermiddag. I åtta månader har arbetet pågått. Det känns som flera år.

Förra gången entréhallen på Stockholms Central invigdes var 1912. Då var det olympiska spel i Stockholm och hallen genomgick en rejäl uppfräschning efter 40 år. Bland annat kunde då det nya fina kassettaket som utförts av dåtidens mest kände dekorationsmålare, Filip Månsson, visas upp för en hänförd skara honoratiores. Tåg var inte med då, utan passade på denna gång i stället.

Anrik klocka

Inte mycket var sig likt från den gången, men kassettaket och gjutjärnspelarna finns kvar. De har hamnat i skymundan under åren som gått. Men nu kunde Jernhusen visa upp båda i all sin prakt belysta av det generösa ljusinsläppet. Ovanpå alltihop ståtade den gamla klockan som restaurerats pietetsfullt med romerska siffror upp till XII och med siffrorna 13 – 24 i en ring utanför. Klockan gick dagen till ära exakt rätt precis som det anstår ett riktigt stationsur.

– Vi har öppnat upp och murat om fönstervalven ovanför dörrarna, förklarade Cecilia Granath, pressansvarig hos Jernhusen. Ljusinsläppet ger bättre rättvisa åt taket än tidigare.

Byggnadsminne

Där man förr sålde platsbiljetter har nu lämnats plats för en påkostad entré till husets kontorslokaler. Alltså där SJ:s centralförvaltning en gång residerade, men som Jernhusen nu hyrt ut till ”civila” företag.

Stockholms Central är byggnadsminne och arbetena har övervakats av byggnadsantikvarien Johan Rittsél, som också var plats och gav 100-talet närvarande utdrag ur stationsbyggnadens historia.

Text och foto Hasse Hagberg

Publicerad: 2016-09-18
Senast ändrad: 2016-10-03