SJK Östergötland

Klubbmästare: Ingemar Eriksson, Kungsängsleden 145, 603 70 Norrköping,
0708-19 24 06

E-post:ingemar.eriksson@sjk.se

Möteslokal om ej annat anges: Tekniska Verkens museum, Valla fritidsområde i Linköping, i närheten till Järnvägsmuseet.
SJK:s möten sker i samarbete med Järnvägarnas museiförening Linköping.

Mötestid klockan 13.00 om inget annat anges:

Mötesprogram 2018

17 mars
Jorden runt med tåg. Nja, hela vägen går förstås inte, men så mycket tåg som möjligt ska det bli! Det var premissen för Till Klingenhägers världsresa som pågick i tre månader under våren 2017. I kväll ska vi få höra första delen av hans reseberättelse med tillhörande bilder.
Vi följer Till från Sverige genom Ukraina, Ryssland, Kazakstan och Kina till Sydostasien. Där går det med tåg, buss och cykel genom alla länder mellan Vietnam och Singapore. Vi åker med Återföreningsexpressen genom Vietnam, ser nutida och uppriven järnväg i Laos, åker med reguljära tåg på samma rutt som den legendariska Eastern Oriental Express från Bangkok genom Malaysia till Singapore, och studerar järnvägens återuppbyggnad i Kambodja.

I övrigt försäljning och fika.

Persontåget på banan Sihanoukville – Phnom Penh, Kambodja. Foto: Till Klingenhäger.

21 april
Jorden runt med tåg, del 2. Vi fortsätter med Till Klingenhägers världsresa som nu leder oss till bägge delar av den koreanska halvön. Transporten mellan Pyongyang och Seoul kräver dock en rejäl omväg genom Kina, trots att det ligger räls på den direkta vägen.

Vi fortsätter till Japan där vi besöker alla fyra huvudöar, båda med Shinkansen-höghastighetståg och konventionella tåg på kapspår.

För att komma vidare till USA behöver vi göra lite avsteg från principen att runda jorden med tåg. Men Nordamerika går visst alldeles utmärkt att korsa med tåg! Persontågen är få, tunga godståg, många med containers i två våningar, dominerar bilden."

Innan vi tar oss tillbaka till Europa på det långsamma sättet hinner vi med ett familjemöte av det ovanliga slaget i Boston. Där får vi en liten anknytning till flera Israel-resor som Till gjorde åren 2013 och 2014.

I övrigt försäljning och fika.

Sunrise Express, Japans sista reguljära nattåg, lockar många tågnördar. Foto: Till Klingenhäger.

Ett godståg av Norfolk Southern lämnar Norfolk, Virginia. Foto: Till Klingenhäger.

9 oktober
Getåolyckan 2018.
Rolf Ingvaldsson banmästare. Ställer upp och berättar om detta vid tillfälle före 100 årsdagen där hans far var med och langa vatten vid olyckan och där han har mycket att berätta om detta och det är på den sträcka Rolf hade ansvar för i många år. Har Overhead och film från dagen efter. Minst 2 timmar. Svarar även på frågor.

I övrigt försäljning och fika.

27 oktober
Inget program fastlagt ännu

17 november
Inget program fastlagt ännu

8 december
Inget program fastlagt ännu